Витамин D
Ако се опитвате да свалите излишните килограми или да предотвратите сърдечни заболявания, обмислете ..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Храненето, богато на витамин Е, може да помогне за лечението и превенцията на сърдечносъдови заболявания и за избягване на високо кръвно налягане. Научете повече за витамин Е и прочетете пълното описание...
Описание
Ползи от консумацията и роля в организма:
Витамин Е играе ролята на антиоксидант в организма ни, като предотвратява увреждането от свободните радикали и забавя признаците на стареене. Но ползите от витамин Е не се изчерпват с това. Той е мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за правилното функциониране на много органи, ензимни дейности и неврологични процеси.
Консумирането на диета, богата на витамин Е, може да помогне за лечението и превенцията на сърдечносъдови заболявания и да помогне за избягване на високо кръвно налягане.
Недостиг и симптоми:
Дефицитът на витамин Е е рядко срещано състояние, което според експертите не се дължи на лоши хранителни навици. По-голям риск от недостиг на витамин Е съществува при бебета с ниско тегло при раждане, лица с нарушения в усвояването на мазнините (възпалителни заболявания на червата) и лица с муковисцидоза. При тези състояния проблемът е в нарушеното усвояване на мазнините, но ние знаем, че мазнините са от съществено значение за усвояването на витамин Е.
Симптомите на недостиг могат да включват загуба на мускулна координация и зрителни увреждания.
Препоръчителна дневна доза:
Деца (1-3 години): момичетата се нуждаят от 5 мг дневно, а момчетата - от 6 мг дневно.
Децата (4-6 години) се нуждаят от 8 мг дневно.
Деца (7-9 години): момичетата се нуждаят от 9 мг дневно, а момчетата - от 10 мг дневно.
Деца (10-12 години): момичетата се нуждаят от 11 мг дневно, а момчетата от 13 мг дневно.
Деца (13-14 години): момичетата се нуждаят от 12 мг дневно, а момчетата - от 14 мг дневно.
Юноши (15-18 години): момичетата се нуждаят от 12 мг дневно, а момчетата от 15 мг дневно.
Възрастни: жените се нуждаят от 12 мг дневно (бременните жени от 13 мг, кърмачките от 17 мг), а мъжете от 13-15 мг дневно.
Странични ефекти или предозиране:
Експертите смятат, че предозирането на витамин Е може да увеличи риска от развитие на хеморагичен инсулт с цели 22%. Един от сериозните странични ефекти на витамин Е е повишеният риск от кървене.
Високите дози витамин Е могат да предизвикат гадене, диария, стомашни спазми, умора, слабост и главоболие.
Добър източник на хранителни вещества:
Витамин Е се съдържа само в растителните храни, включително в някои масла, ядки, плодове и пшеничен зародиш. За да задоволим дневните си нужди от витамин Е, трябва да консумираме:
Слънчогледови семена,
бадеми,
лешници,
пшеничен зародиш,
манго,
авокадо,
броколи,
спанак,
киви,
домати.
Знаехте ли, че?
Образуването на свободни радикали е резултат от различни химични реакции в организма и е в основата на развитието на много заболявания, като сърдечни болести, хипертония, старост, артрит и рак. Без витамин Е клетъчните мембрани и ДНК са по-слабо защитени от уврежданията, причинени от свободните радикали. В качеството си на антиоксидант витамин Е спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани и защитата на телесните тъкани.
Ако се опитвате да свалите излишните килограми или да предотвратите сърдечни заболявания, обмислете ..
Проучването установява, че при хората с високи нива на аскорбинова киселина в кръвта рискът от инсул..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.