Статии и енциклопедии

Витамин Е

Витамин Е

Витамин Е

Храненето, богато на витамин Е, може да помогне за лечението и превенцията на сърдечносъдови заболявания и за избягване на високо кръвно налягане. Научете повече за витамин Е и прочетете пълното описание...

Описание

Витамин Е

Ползи от консумацията и роля в организма: 

Витамин Е играе ролята на антиоксидант в организма ни, като предотвратява увреждането от свободните радикали и забавя признаците на стареене. Но ползите от витамин Е не се изчерпват с това. Той е мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за правилното функциониране на много органи, ензимни дейности и неврологични процеси.

Консумирането на диета, богата на витамин Е, може да помогне за лечението и превенцията на сърдечносъдови заболявания и да помогне за избягване на високо кръвно налягане.

 

Недостиг и симптоми: 

Дефицитът на витамин Е е рядко срещано състояние, което според експертите не се дължи на лоши хранителни навици. По-голям риск от недостиг на витамин Е съществува при бебета с ниско тегло при раждане, лица с нарушения в усвояването на мазнините (възпалителни заболявания на червата) и лица с муковисцидоза. При тези състояния проблемът е в нарушеното усвояване на мазнините, но ние знаем, че мазнините са от съществено значение за усвояването на витамин Е.

Симптомите на недостиг могат да включват загуба на мускулна координация и зрителни увреждания.

 

Препоръчителна дневна доза: 

Деца (1-3 години): момичетата се нуждаят от 5 мг дневно, а момчетата - от 6 мг дневно.

Децата (4-6 години) се нуждаят от 8 мг дневно.

Деца (7-9 години): момичетата се нуждаят от 9 мг дневно, а момчетата - от 10 мг дневно.

Деца (10-12 години): момичетата се нуждаят от 11 мг дневно, а момчетата от 13 мг дневно.

Деца (13-14 години): момичетата се нуждаят от 12 мг дневно, а момчетата - от 14 мг дневно.

Юноши (15-18 години): момичетата се нуждаят от 12 мг дневно, а момчетата от 15 мг дневно.

Възрастни: жените се нуждаят от 12 мг дневно (бременните жени от 13 мг, кърмачките от 17 мг), а мъжете от 13-15 мг дневно.

Странични ефекти или предозиране: 

Експертите смятат, че предозирането на витамин Е може да увеличи риска от развитие на хеморагичен инсулт с цели 22%. Един от сериозните странични ефекти на витамин Е е повишеният риск от кървене.

Високите дози витамин Е могат да предизвикат гадене, диария, стомашни спазми, умора, слабост и главоболие.

 

Добър източник на хранителни вещества: 

Витамин Е се съдържа само в растителните храни, включително в някои масла, ядки, плодове и пшеничен зародиш. За да задоволим дневните си нужди от витамин Е, трябва да консумираме:

  • Слънчогледови семена,

  • бадеми,

  • лешници,

  • пшеничен зародиш,

  • манго,

  • авокадо,

  • броколи,

  • спанак,

  • киви,

  • домати.

 

Знаехте ли, че?

Образуването на свободни радикали е резултат от различни химични реакции в организма и е в основата на развитието на много заболявания, като сърдечни болести, хипертония, старост, артрит и рак. Без витамин Е клетъчните мембрани и ДНК са по-слабо защитени от уврежданията, причинени от свободните радикали. В качеството си на антиоксидант витамин Е спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани и защитата на телесните тъкани.