Кобаламин (витамин В12)
Лицата с вегетарианска или веганска диета, които трябва да приемат добавки, често изпитват недостиг ..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Проучването установява, че при хората с високи нива на аскорбинова киселина в кръвта рискът от инсулт е с 42% по-малък. Научете повече за витамин С и прочетете пълното описание...
Описание
Ползи от консумацията и роля в организма:
Витамин С е известен също като аскорбинова киселина. Той е водоразтворимо хранително вещество, което се съдържа в някои храни. Действа като антиоксидант в организма, като помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Ние сме изложени на тези радикали при вдишване на цигарен дим, замърсен въздух и излагане на ултравиолетова светлина.
Телата ни се нуждаят от витамин С, за да произвеждат колаген - протеин, който е от съществено значение за заздравяването на рани. Освен това витамин С подобрява усвояването на желязото от растителните храни и помага на имунната система да функционира правилно, за да може да предпазва организма от болести.
Недостиг и симптоми:
Пушачите са изложени на риск от недостиг на витамин С, тъй като димът увеличава количеството на витамин С, необходимо за възстановяване на уврежданията. Пушачите се нуждаят от 35 г повече витамин С на ден в сравнение с непушачите. Кърмачетата, недохранените лица и пациентите с рак или бъбречни заболявания също могат да бъдат изложени на риск.
Тежкият недостиг на витамин С се нарича скорбут. Заболяването се разпознава по умора, възпалени венци, лилави петна по кожата и болки в ставите.
Препоръчителна дневна доза:
Децата (1-3 години) се нуждаят от 60 мг дневно.
Децата (4-6 години) се нуждаят от 70 мг дневно.
Децата (7-9 години) се нуждаят от 80 мг дневно.
Децата (10-12 години) се нуждаят от 90 мг дневно.
Децата (13-14 години) се нуждаят от 100 мг дневно.
Юношите (15-18 години) се нуждаят от 100 мг дневно.
Възрастни: жените се нуждаят от 100 мг дневно (бременни жени - 110 мг, кърмачки - 150 мг), мъжете също се нуждаят от 100 мг.
Странични ефекти или предозиране:
Предозирането с витамин С може да причини:
Разстройство,
слабост,
повръщане,
киселини в стомаха,
метеоризъм и спазми,
главоболие,
безсъние,
камъни в бъбреците.
Добър източник на хранителни вещества:
Най-добрите източници на витамин С са плодовете и зеленчуците. Той може да бъде въведен в организма чрез консумацията на:
Цитрусови плодове (портокали и грейпфрут), плодови сокове, червени и зелени чушки и киви,
други плодове и зеленчуци (броколи, ягоди, картофи и домати),
някои храни и напитки, обогатени с витамин С.
Съдържанието на витамин С може да бъде намалено при продължително съхранение и готвене. Предимството е, ако плодовете и зеленчуците се консумират сурови.
Знаехте ли, че?
В едно проучване експертите установяват, че при хората с високи нива на аскорбинова киселина в кръвта рискът от инсулт е с 42% по-нисък, отколкото при тези с ниски нива на витамин С в кръвта. Причините за това не са напълно ясни. Ясно е обаче, че хората, които консумират големи количества сурови плодове и зеленчуци, имат по-високи нива на витамин С в организма си.
Лицата с вегетарианска или веганска диета, които трябва да приемат добавки, често изпитват недостиг ..
Тъй като пиридоксинът е важен за нервната функция, неговият недостиг често се свързва с невропсихоти..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.