Статии и енциклопедии

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С (аскорбинова киселина)

Проучването установява, че при хората с високи нива на аскорбинова киселина в кръвта рискът от инсулт е с 42% по-малък. Научете повече за витамин С и прочетете пълното описание...

Описание

Витамин С (аскорбинова киселина)

Ползи от консумацията и роля в организма: 

Витамин С е известен също като аскорбинова киселина. Той е водоразтворимо хранително вещество, което се съдържа в някои храни. Действа като антиоксидант в организма, като помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Ние сме изложени на тези радикали при вдишване на цигарен дим, замърсен въздух и излагане на ултравиолетова светлина.

Телата ни се нуждаят от витамин С, за да произвеждат колаген - протеин, който е от съществено значение за заздравяването на рани. Освен това витамин С подобрява усвояването на желязото от растителните храни и помага на имунната система да функционира правилно, за да може да предпазва организма от болести.

 

Недостиг и симптоми: 

Пушачите са изложени на риск от недостиг на витамин С, тъй като димът увеличава количеството на витамин С, необходимо за възстановяване на уврежданията. Пушачите се нуждаят от 35 г повече витамин С на ден в сравнение с непушачите. Кърмачетата, недохранените лица и пациентите с рак или бъбречни заболявания също могат да бъдат изложени на риск.

Тежкият недостиг на витамин С се нарича скорбут. Заболяването се разпознава по умора, възпалени венци, лилави петна по кожата и болки в ставите.

 

Препоръчителна дневна доза: 

Децата (1-3 години) се нуждаят от 60 мг дневно.

Децата (4-6 години) се нуждаят от 70 мг дневно.

Децата (7-9 години) се нуждаят от 80 мг дневно.

Децата (10-12 години) се нуждаят от 90 мг дневно.

Децата (13-14 години) се нуждаят от 100 мг дневно.

Юношите (15-18 години) се нуждаят от 100 мг дневно.

Възрастни: жените се нуждаят от 100 мг дневно (бременни жени - 110 мг, кърмачки - 150 мг), мъжете също се нуждаят от 100 мг.

Странични ефекти или предозиране: 

Предозирането с витамин С може да причини:

  • Разстройство,

  • слабост,

  • повръщане,

  • киселини в стомаха,

  • метеоризъм и спазми,

  • главоболие,

  • безсъние,

  • камъни в бъбреците.

 

Добър източник на хранителни вещества: 

Най-добрите източници на витамин С са плодовете и зеленчуците. Той може да бъде въведен в организма чрез консумацията на:

  • Цитрусови плодове (портокали и грейпфрут), плодови сокове, червени и зелени чушки и киви,

  • други плодове и зеленчуци (броколи, ягоди, картофи и домати),

  • някои храни и напитки, обогатени с витамин С.

Съдържанието на витамин С може да бъде намалено при продължително съхранение и готвене. Предимството е, ако плодовете и зеленчуците се консумират сурови.

 

Знаехте ли, че?

В едно проучване експертите установяват, че при хората с високи нива на аскорбинова киселина в кръвта рискът от инсулт е с 42% по-нисък, отколкото при тези с ниски нива на витамин С в кръвта. Причините за това не са напълно ясни. Ясно е обаче, че хората, които консумират големи количества сурови плодове и зеленчуци, имат по-високи нива на витамин С в организма си.