Статии и енциклопедии

Кобаламин (витамин В12)

Кобаламин (витамин В12)

Кобаламин (витамин В12)

Лицата с вегетарианска или веганска диета, които трябва да приемат добавки, често изпитват недостиг на кобаламин. Научете повече за кобаламина и прочетете пълното описание...

Описание

Кобаламин (витамин В12)

Ползи от консумацията и роля в организма: 

Кобаламинът, или витамин В12, е водоразтворим витамин, който тялото ни може да съхранява в черния дроб. Подобно на другите витамини от група В, кобаламинът участва в метаболизма на протеините. Той също така играе важна роля в образуването на червените кръвни клетки, наречени еритроцити, и в поддържането на централната нервна система.

 

Недостиг и симптоми: 

Дефицитът на кобаламин се появява, когато организмът ни не получава достатъчно витамин В12 или не може да го усвои. Много хора над 50-годишна възраст губят способността си да усвояват витамин В12 от храната. Дефицит често изпитват и лица с вегетарианска или веганска диета, които трябва да приемат добавки с кобаламин. Хората с храносмилателни проблеми, като целиакия и болест на Хрон, също имат проблеми, тъй като усвояването на кобаламина може да бъде намалено.

Ниските нива на кобаламин могат да причинят:

  • Анемия,

  • загуба на равновесие,

  • изтръпване на ръцете и краката,

  • гадене.

 

Препоръчителна дневна доза: 

Децата (1-3 години) се нуждаят от 1,0 µg дневно.

Децата (4-6 години) се нуждаят от 1,5 µg дневно.

Децата (7-9 години) се нуждаят от 1,8 µg дневно.

Децата (10-12 години) се нуждаят от 2,0 µg дневно.

Децата (13-14 години) се нуждаят от 3,0 µg дневно.

Юношите (15-18 години) се нуждаят от 3,0 µg дневно.

Възрастни: жените се нуждаят от 3,0 µg дневно ( бременните жени - 3,5 µg , кърмачките - 4,0 µg), мъжете - също от 3,0 µg.

Странични ефекти или предозиране: 

Кобаламинът вече е много добре изследван витамин. След десетилетия проучвания все още не познаваме симптомите на предозиране с витамин В12. Единствената активна съставка, която може да представлява риск, е цианокобаламинът, тъй като той освобождава малки количества цианид в организма, на който някои хора могат да реагират отрицателно. Това е много малка стойност, която се счита за медицински незначителна.

 

Добър източник на хранителни вещества:

Кобаламинът естествено присъства в животинските протеини, но не се съдържа в растителните храни, освен ако те не са обогатени с него. Той може да бъде въведен в организма чрез консумацията на:

  • Животински органи (говежди черен дроб),

  • месо, особено птиче,

  • яйца,

  • мляко и други млечни продукти,

  • някои зърнени храни за закуска, които са обогатени с витамини.

Организмът ни усвоява кобаламина от животински източници много по-добре, отколкото протеините от растителни източници.

Знаехте ли, че?

Кобаламинът е благоприятен за нашия метаболизъм, тъй като е от съществено значение за превръщането на въглехидратите в използваема глюкоза. Глюкозата, получена от въглехидратите, се използва като източник на енергия в организма, поради което хората с недостиг на витамин В12 често страдат от умора. Консумацията на достатъчни количества от витамина ни осигурява енергия, така че това е лесен начин да избегнем хроничната умора.