Статии и енциклопедии

Пантотенова киселина (витамин В5)

Пантотенова киселина (витамин В5)

Пантотенова киселина (витамин В5)

Проучванията показват, че преработката и рафинирането на храните водят до значително намаляване на съдържанието на пантотенова киселина, в някои случаи до 75%. Научете повече за пантотеновата киселина и прочетете пълното описание...

Описание

Пантотенова киселина (витамин В5)

Ползи от консумацията и роля в организма: 

Пантотеновата киселина, известна също като витамин В5, е водоразтворимо хранително вещество, част от групата витамини В, които са отговорни за нормалното функциониране на надбъбречните жлези и за поддържането на здрава нервна система. Името на витамина произлиза от гръцката дума pantothen, която означава "отвсякъде", и отразява факта, че малки количества пантотенова киселина могат да бъдат открити в почти всички видове храни.

Пантотеновата киселина е от съществено значение за метаболизма на протеините, въглехидратите и мазнините. Тя спомага за поддържането на здрава кожа и участва в синтеза на коензим А - ензим, участващ в различни реакции в организма, особено в разграждането на мастните киселини.

Недостиг и симптоми: 

Дефицитът на пантотенова киселина е рядко, но сериозно заболяване, което може да причини изтръпване и парене в ръцете и краката, както и главоболие, умора и безсъние. Тъй като пантотеновата киселина участва в много телесни функции, не е лесно да се установи нейният недостиг.

Недостигът обикновено се проявява в случаи на недохранване.

 

Препоръчителна дневна доза: 

Децата (1-3 години) се нуждаят от 4 мг дневно.

Децата (4-6 години) се нуждаят от 4 мг дневно.

Децата (7-9 години) се нуждаят от 5 мг дневно.

Децата (10-12 години) се нуждаят от 5 мг дневно.

Децата (13-14 години) се нуждаят от 6 мг дневно.

Юношите (15-18 години) се нуждаят от 6 мг дневно.

Възрастните се нуждаят от 6 мг дневно.

Странични ефекти или предозиране: 

Много високият прием на пантотенова киселина може да предизвика диария. Възможно е да се появят и гадене и повръщане.

 

Добър източник на хранителни вещества: 

Най-високо съдържание на пантотенова киселина има в зърнените храни, яйцата, месото, бобовите растения, авокадото и киселото мляко. Проучванията показват, че преработката и рафинирането на храните води до значително намаляване на съдържанието на пантотенова киселина, в някои случаи до 75%.

 

Знаехте ли, че?

Витамин В5 играе важна роля за намаляване на стреса и предотвратяване на появата на психични проблеми като тревожност и депресия. Той регулира хормоните, отговорни за причиняването на тези психични състояния. Като регулира нивата на холестерола и контролира кръвното налягане, той спомага за подобряване на сърдечносъдовото здраве.

Пантотеновата киселина ни помага да намалим умората. Тя повишава издръжливостта на човешкия организъм, така че ни дава енергия и сила по време на физически упражнения, като в същото време гарантира ефективното и здравословно изпълняването на различни задачи. Тя е особено важна за активните хора и професионалните спортисти.

Витамин В5 е отлично средство за укрепване на имунната система. Той ни помага да се борим срещу различни заболявания и инфекции. Като се храним с високо съдържание на пантотенова киселина, можем да се предпазим и от настинки и грип.