БИО Амла или индийски цариградски орех на прах - универсална аюрведична билка.
Амла или индийски цариградски орех (Emblica Officinalis) е малък вечнозелен плод, подобен на цариградско грозде, със зелена кожа и интересен сладко-кисел вкус.
Както подсказва името му, той произхожда от Индия, където е важна част от аюрведичната традиция и е известен като амалаки. Амла се използва в Аюрведа под различни форми - от сок, прах, тинктура до хранителни добавки, а също така е популярна за грижа за косата и кожата.
Една от причините за нейната популярност и широка употреба е нейният състав - тя съдържа и различни хранителни вещества, включително минералите калций, калий и желязо.
В Аюрведа той е един от трите компонента на сместа Трифала.
Затова амалаки е една от трите основни съставки на традиционната аюрведична смес Трифала, която включва още харитаки (Terminalia chebula) и бибихитаки (Terminalia bellirica).
В Аюрведа амалаки се използва за балансиране на трите доши**:
- vata (вата) – свързани с движението и храносмилането,
- pitta (пита) – свързани с огъня и обмяната на веществата,
- kapha (кафа) – свързани с теглото и движението на материята в тялото.
**Дошите са аюрведични принципи, които нямат еквивалент в съвременната наука.
Амла може да се добавя към ястия или да се използва за грижа за кожата и косата.
FutuNaturina БИО Амла на прах съдържа само 100 % натурална амла, отгледана по биологичен начин и следователно без добавки.
Амла на прах позволява по-лесно дозиране и разнообразна употреба, тъй като може да се добавя към ястия или да се консумира самостоятелно - разбъркана в чаша вода, чай или сок, или добавена към различни смутита, кисело мляко, зърнени храни и др.
Може да се използва и като маска за почистване на лицето или за третиране на косата за укрепване, подхранване и защита на косата.