Витамин Е
Храненето, богато на витамин Е, може да помогне за лечението и превенцията на сърдечносъдови заболяв..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
В едно проучване здрави възрастни хора на възраст над 70 години с високи нива на витамин К в кръвта са постигнали високи резултати на тестовете за епизодична памет. Научете повече за витамин К и прочетете пълното описание...
Описание
Ползи от консумацията и роля в организма:
Витамин К е мастноразтворим витамин, така че телата ни го съхраняват в мастната тъкан и черния дроб. Известен е с ролята си при образуването на кръвни съсиреци, процес, наречен коагулация (съсирване на кръвта). Той играе важна роля и за поддържането на здрави кости.
За разлика от други витамини и минерали, витамин К обикновено не се използва под формата на хранителна добавка. Всъщност той представлява група съединения, от които витамин К1 е най-важният, следван от витамин К2.
Недостиг и симптоми:
Дефицитът на витамин К се среща много рядко. Той се съдържа в тъмните листни зеленчуци и се произвежда от бактериите в червата. Приемането на антибиотици може да унищожи чревните бактерии, особено при хора, които имат ниско количество бактерии в червата си. Те могат да затруднят усвояването на витамин К:
Целиакия,
Хронова болест,
хемодиализа,
тежки изгаряния.
Недостигът на витамин К може да причини кървене, особено от венците и носа.
Препоръчителна дневна доза:
Деца (1-3 години) се нуждаят от 15 µg дневно.
Деца (4-6 години) се нуждаят от 20 µg дневно.
Деца (7-9 години) се нуждаят от 30 µg дневно.
Деца (10-12 години) се нуждаят от 40 µg дневно.
Деца (13-14 години) се нуждаят от 50 µg дневно.
Юноши (15-18 години): момичетата се нуждаят от 60 µg дневно, а момчетата - от 70 µg дневно.
Възрастни: жените се нуждаят от 60-65 µg дневно, а мъжете - от 70-80 µg дневно.
Странични ефекти или предозиране:
Почти невъзможно е да се предозира витамин К от храната. Предозирането може да причини жълтеница, зачервяване и изпотяване.
Добър източник на хранителни вещества:
Витамин К се намира в:
Говеждия черен дроб,
зеления чай,
броколи,
зелето,
спанака,
брюкселското зеле,
аспержите,
тъмнозелените листни зеленчуци.
Замразяването на храни може да унищожи витамин К, но загряването не оказва влияние върху него.
Витамин К1 се извлича от листните зеленчуци, докато витамин К2 се съдържа в месото, сиренето и яйцата и се синтезира също от бактерии.
Знаехте ли, че?
Повишените нива на витамин К в кръвта се свързват с подобряване на функциите на паметта при възрастните хора. В едно проучване здрави възрастни хора на възраст над 70 години с високи нива на витамин К в кръвта постигат добри резултати при тестовете за епизодична памет.
Витамин К може да помогне за понижаване на кръвното налягане, като предотвратява минерализацията в артериите. Това позволява на кръвта да преминава свободно през кръвоносните съдове на тялото. Минерализацията често настъпва с възрастта и е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Доказано е, че повишеният прием на витамин К (в рамките на нормалното!) намалява риска от инсулт.
Храненето, богато на витамин Е, може да помогне за лечението и превенцията на сърдечносъдови заболяв..
Ако се опитвате да свалите излишните килограми или да предотвратите сърдечни заболявания, обмислете ..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.