Статии и енциклопедии

Витамин К

Витамин К

Витамин К

В едно проучване здрави възрастни хора на възраст над 70 години с високи нива на витамин К в кръвта са постигнали високи резултати на тестовете за епизодична памет. Научете повече за витамин К и прочетете пълното описание...

Описание

Vitamin K

Ползи от консумацията и роля в организма:

Витамин К е мастноразтворим витамин, така че телата ни го съхраняват в мастната тъкан и черния дроб. Известен е с ролята си при образуването на кръвни съсиреци, процес, наречен коагулация (съсирване на кръвта). Той играе важна роля и за поддържането на здрави кости.

За разлика от други витамини и минерали, витамин К обикновено не се използва под формата на хранителна добавка. Всъщност той представлява група съединения, от които витамин К1 е най-важният, следван от витамин К2.

Недостиг и симптоми:

Дефицитът на витамин К се среща много рядко. Той се съдържа в тъмните листни зеленчуци и се произвежда от бактериите в червата. Приемането на антибиотици може да унищожи чревните бактерии, особено при хора, които имат ниско количество бактерии в червата си. Те могат да затруднят усвояването на витамин К:

  • Целиакия,

  • Хронова болест,

  • хемодиализа,

  • тежки изгаряния.

Недостигът на витамин К може да причини кървене, особено от венците и носа.

Препоръчителна дневна доза:

Деца (1-3 години) се нуждаят от 15 µg дневно.

Деца (4-6 години) се нуждаят от 20 µg дневно.

Деца (7-9 години) се нуждаят от 30 µg дневно.

Деца (10-12 години) се нуждаят от 40 µg дневно.

Деца (13-14 години) се нуждаят от 50 µg дневно.

Юноши (15-18 години): момичетата се нуждаят от 60 µg дневно, а момчетата - от 70 µg дневно.

Възрастни: жените се нуждаят от 60-65 µg дневно, а мъжете - от 70-80 µg дневно.

 

Странични ефекти или предозиране:

Почти невъзможно е да се предозира витамин К от храната. Предозирането може да причини жълтеница, зачервяване и изпотяване.

 

Добър източник на хранителни вещества:

Витамин К се намира в:

  • Говеждия черен дроб,

  • зеления чай,

  • броколи,

  • зелето,

  • спанака,

  • брюкселското зеле,

  • аспержите,

  • тъмнозелените листни зеленчуци.

 

Замразяването на храни може да унищожи витамин К, но загряването не оказва влияние върху него.

Витамин К1 се извлича от листните зеленчуци, докато витамин К2 се съдържа в месото, сиренето и яйцата и се синтезира също от бактерии.

 

Знаехте ли, че?

Повишените нива на витамин К в кръвта се свързват с подобряване на функциите на паметта при възрастните хора. В едно проучване здрави възрастни хора на възраст над 70 години с високи нива на витамин К в кръвта постигат добри резултати при тестовете за епизодична памет.

Витамин К може да помогне за понижаване на кръвното налягане, като предотвратява минерализацията в артериите. Това позволява на кръвта да преминава свободно през кръвоносните съдове на тялото. Минерализацията често настъпва с възрастта и е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Доказано е, че повишеният прием на витамин К (в рамките на нормалното!) намалява риска от инсулт.