Статии и енциклопедии

Бета каротини

Бета каротини

Бета каротини

Човешкото тяло превръща бета каротина във витамин А или ретинол. Той ни е необходим за поддържане на здрава кожа и лигавици, имунна система и зрение. Научете повече за бета каротините и прочетете пълното описание...

Описание

Бета каротини

Ползи от консумацията и роля в организма:

Бета каротинът е червено-оранжев пигмент, който се съдържа в растенията и плодовете, особено в морковите и цветните зеленчуци. Името му произлиза от гръцката дума "бета" и латинската дума "carota".

Човешкото тяло превръща бета-каротина във витамин А или ретинол. Той ни е необходим за поддържане на здрава кожа и лигавици, имунна система и зрение.

Той може да бъде внесен в организма чрез подходяща диета или прием на хранителни добавки. Предимството на диетичния бета каротин е, че организмът преобразува само толкова от него, колкото му е необходимо.

Недостиг и симптоми:

Недостигът на бета-каротин може да се прояви със симптоми, подобни на тези при недостиг на витамин А. Най-често срещаните симптоми са нощна слепота, суха кожа, намалена устойчивост към инфекции и други състояния.

Препоръчителна дневна доза:

Ако приемате хранителни добавки, трябва да спазвате инструкциите на производителя. Ако ежедневно се консумират 5-6 плода, съдържащи бета каротин, може да се задоволи дневната нужда от бета каротин, която варира между 3-6 милиграма.

 

Странични ефекти или предозиране:

Витамин А може да бъде токсичен в прекомерни дози. Ако се консумират големи количества бета-каротини (повече от 30 мг на ден), също може да се получи отравяне. Трябва да се отбележи, че това се отнася само за бета каротин, въведен в организма чрез хранителни добавки, тъй като, както беше споменато по-рано, нашият организъм превръща хранителните източници на бета каротин във витамин А само до степента, в която се нуждае от него. Ако чрез храната в организма се внасят повече от 2 кг моркови дневно, може да се стигне до пожълтяване на кожата и ноктите. Промените са обратими и не представляват риск за здравето.

 

Добър източник на хранителни вещества:

Големи количества бета каротини се съдържат в:

  • Кайсия,

  • аспержи,

  • броколи,

  • моркови,

  • китайско зеле,

  • листа от глухарче,

  • билки и подправки (лют червен пипер, риган, червен пипер, магданоз),

  • кейл,

  • лук,

  • грах,

  • сливи,

  • тиква,

  • спанак,

  • сладки картофи.

 

Знаете ли, че?

Бета каротинът, както и всички каротеноиди, е антиоксидант. Това е вещество, което възпрепятства окисляването на молекулите и предпазва организма от свободните радикали. Свободните радикали окисляват клетките и с течение на времето могат да причинят увреждания, които предизвикват появата на сериозни хронични заболявания. Няколко проучвания показват, че антиоксидантите в храната намаляват риска от развитие на рак и сърдечносъдови заболявания, а също така помагат за нормалното функциониране на имунната система. Някои проучвания показват, че хората, които консумират поне четири порции плодове или зеленчуци, богати на бета каротин, на ден, имат по-малък риск от развитие на рак или сърдечносъдово заболяване.

Бета каротинът може също така да забави влошаването на когнитивните способности, причинено от оксидативния стрес.