Амигдалин (витамин В17)
Амигдалинът всъщност не е витамин, тъй като няма същите свойства като другите витамини, и е наречен ..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Човешкото тяло превръща бета каротина във витамин А или ретинол. Той ни е необходим за поддържане на здрава кожа и лигавици, имунна система и зрение. Научете повече за бета каротините и прочетете пълното описание...
Описание
Ползи от консумацията и роля в организма:
Бета каротинът е червено-оранжев пигмент, който се съдържа в растенията и плодовете, особено в морковите и цветните зеленчуци. Името му произлиза от гръцката дума "бета" и латинската дума "carota".
Човешкото тяло превръща бета-каротина във витамин А или ретинол. Той ни е необходим за поддържане на здрава кожа и лигавици, имунна система и зрение.
Той може да бъде внесен в организма чрез подходяща диета или прием на хранителни добавки. Предимството на диетичния бета каротин е, че организмът преобразува само толкова от него, колкото му е необходимо.
Недостиг и симптоми:
Недостигът на бета-каротин може да се прояви със симптоми, подобни на тези при недостиг на витамин А. Най-често срещаните симптоми са нощна слепота, суха кожа, намалена устойчивост към инфекции и други състояния.
Препоръчителна дневна доза:
Ако приемате хранителни добавки, трябва да спазвате инструкциите на производителя. Ако ежедневно се консумират 5-6 плода, съдържащи бета каротин, може да се задоволи дневната нужда от бета каротин, която варира между 3-6 милиграма.
Странични ефекти или предозиране:
Витамин А може да бъде токсичен в прекомерни дози. Ако се консумират големи количества бета-каротини (повече от 30 мг на ден), също може да се получи отравяне. Трябва да се отбележи, че това се отнася само за бета каротин, въведен в организма чрез хранителни добавки, тъй като, както беше споменато по-рано, нашият организъм превръща хранителните източници на бета каротин във витамин А само до степента, в която се нуждае от него. Ако чрез храната в организма се внасят повече от 2 кг моркови дневно, може да се стигне до пожълтяване на кожата и ноктите. Промените са обратими и не представляват риск за здравето.
Добър източник на хранителни вещества:
Големи количества бета каротини се съдържат в:
Кайсия,
аспержи,
броколи,
моркови,
китайско зеле,
листа от глухарче,
билки и подправки (лют червен пипер, риган, червен пипер, магданоз),
кейл,
лук,
грах,
сливи,
тиква,
спанак,
сладки картофи.
Знаете ли, че?
Бета каротинът, както и всички каротеноиди, е антиоксидант. Това е вещество, което възпрепятства окисляването на молекулите и предпазва организма от свободните радикали. Свободните радикали окисляват клетките и с течение на времето могат да причинят увреждания, които предизвикват появата на сериозни хронични заболявания. Няколко проучвания показват, че антиоксидантите в храната намаляват риска от развитие на рак и сърдечносъдови заболявания, а също така помагат за нормалното функциониране на имунната система. Някои проучвания показват, че хората, които консумират поне четири порции плодове или зеленчуци, богати на бета каротин, на ден, имат по-малък риск от развитие на рак или сърдечносъдово заболяване.
Бета каротинът може също така да забави влошаването на когнитивните способности, причинено от оксидативния стрес.
Амигдалинът всъщност не е витамин, тъй като няма същите свойства като другите витамини, и е наречен ..
Ако нямаме достатъчно желязо, организмът ни не може да произвежда достатъчно червени кръвни телца, к..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.