Статии и енциклопедии

Амигдалин (витамин В17)

Амигдалин (витамин В17)

Амигдалин (витамин В17)

Амигдалинът всъщност не е витамин, тъй като няма същите свойства като другите витамини, и е наречен така от Ърнест Т. Кребс Младши. Научете повече за амигдалина и прочетете пълното му описание...

Описание

Амигдалин (витамин В17)

Ползи от консумацията и роля в организма:

Амигдалинът, известен също като витамин В17, има важни функции в тялото ни. Изследванията потвърждават, че той унищожава раковите клетки, укрепва имунната система и предотвратява образуването на ракови клетки.

Всъщност той не е витамин, тъй като няма същите свойства като другите витамини, но е наречен така от Ърнест Т. Кребс Младши, който изказва хипотезата, че ракът в организма се причинява от недостиг на определено вещество. Веществото, което наричаме амигдалин, всъщност е цианогенен гликозид, който официалната медицина счита за токсично вещество.

Недостиг и симптоми:

Някои експерти смятат, че недостигът на витамин В17 води до рак, но мненията все още са доста противоречиви.

 

Препоръчителна дневна доза:

Най-голямо количество амигдалин се съдържа в кайсиевите ядки, от които трябва да се консумират 5-7 дневно. Пациентите, подложени на лечение на рак, трябва да консумират по-голям брой кайсиеви ядки дневно, но не повече от 35 на ден.

 

Странични ефекти или предозиране:

Цианидът е токсичен в големи количества, затова трябва да се консултирате със специалист, преди да започнете алтернативно лечение. Някои хора са чувствителни към витамин В17 и могат да изпитат главоболие и слабост. Консумацията на сок от грейпфрут, лимон, портокал или грозде трябва да помогне за облекчаване на тези симптоми.

 

Добър източник на хранителни вещества:

Храните с високо съдържание на амигдалин се наричат нитрилозиди. Те включват семена, зърнени храни и ядки.

Най-богатият източник на амигдалин е кайсиевото семе. Прасковите и сливите също го съдържат, както и семената в черешите и нектарините. Малките семена в ябълките, гроздето, ягодите, малините и къпините не правят изключение.

Сред зърнените култури най-много амигдалин съдържат просото, елдата, ечемикът и ленът.

Горчивите бадеми, ядките кашу и ядките макадамия също са отлични източници на витамин В17.

 

Знаехте ли, че?

Проучванията показват, че витамин В17 помага за повишаване на способността на организма да се бори с рака. В17 прави това, като създава водороден цианид, който се освобождава в тъканите на организма. След това това съединение атакува и унищожава раковите клетки. Клиничните тестове показват също, че амигдалинът реагира добре с витамините А, С, Е, които действат като антиоксиданти, панкреасните ензими и други хранителни вещества, и дори се смята, че унищожава раковите клетки.

Смята се, че В17 намалява и болката, причинена от артрит. Доказано е, че понижава високото кръвно налягане, укрепва имунната система и помага за поддържане на общото здравословно състояние.