Статии и енциклопедии

Манган

Манган

Манган

Въпреки че експертите смятат, че недостигът на манган е рядкост, повече от 35% от населението на света страда от недостиг на манган. Научете повече за мангана и прочетете пълното описание...

Описание

Манган

Ползи от консумацията и роля в организма: 

Манганът е минерал, който се среща в много малки количества в човешкото тяло. Той е мощен антиоксидант, който отстранява свободните радикали в човешкото тяло. Като ги неутрализира, той намалява риска от заболявания, причинени от свободните радикали.

Играе важна роля за поддържането на здрави кости и също така действа като коензим в метаболитните дейности в организма. Има важна роля за усвояването на калция, за правилното функциониране на щитовидната жлеза и половите хормони, за регулирането на нивата на кръвната захар и за метаболизма на мазнините и въглехидратите.

Организмът съдържа максимум 20 мг манган, който е концентриран в бъбреците, панкреаса, черния дроб и костите. Той е важен за нормалното функциониране на мозъка и цялата нервна система.

Недостиг и симптоми: 

Симптомите на недостиг на манган включват:

  • Високо кръвно налягане,

  • сърдечни заболявания,

  • мускулни крампи,

  • костни малформации,

  • висок холестерол,

  • лошо зрение,

  • проблеми със слуха,

  • загуба на паметта,

  • треперене.

 

Въпреки че експертите смятат, че недостигът на манган се среща рядко, повече от 35% от населението на света страда от недостиг на манган.

 

Препоръчителна дневна доза: 

Децата (1-3 години) се нуждаят от 1,0-1,5 мг дневно.

Децата (4-6 години) се нуждаят от 1,5-2,0 мг дневно.

Децата (7-9 години) се нуждаят от 2,0-3,0 мг дневно.

Децата (10-12 години) се нуждаят от 2,0-5,0 мг дневно.

Децата (13-14 години) се нуждаят от 2,0-5,0 мг дневно.

Юношите (15-18 години) се нуждаят от 2,0-5,0 мг дневно, независимо от пола.

Възрастните се нуждаят от 2,0-5,0 мг дневно, независимо от пола.

Странични ефекти или предозиране: 

Няма доказателства, че прекомерната абсорбция на манган от храната може да доведе до предозиране на този важен минерал. Токсичността на мангана се свързва само с вдишване от разтвори, използвани за парентерално хранене в болниците, или с пиене на замърсена вода.

 

Добър източник на хранителни вещества: 

Най-важните източници на манган са:

  • Малините,

  • ананаса,

  • чесъна,

  • гроздето,

  • червеното цвекло,

  • зеленият фасул,

  • ментата,

  • овеса,

  • ядките,

  • спанака,

  • бананите,

  • краставиците,

  • кивито,

  • смокините.

 

Знаехте ли, че?

За съжаление, много жени страдат от предменструален синдром (ПМС). Манганът може да помогне в тези неприятни ситуации, като облекчи промените в настроението, главоболието, депресията и раздразнителността. Проучванията показват връзка между ниските концентрации на микроелементи, включително манган, при жени, страдащи от изключително тежки симптоми на ПМС. Манганът оказва силно въздействие върху хормоните и затова се препоръчва консумацията на хранителни добавки, съдържащи го, за намаляване на симптомите на ПМС.

Манганът е съществен компонент на тироксина, хормон от щитовидната жлеза. Правилно функциониращата щитовидна жлеза може да ни предпази от много здравословни проблеми, включително от затлъстяване.